Blogger Backgrounds

Wednesday, December 26

sedehhh !!

assalamualaikum .. sedehnya !!! alahai ..
menyesal sungguh rasanya !! tuh lah pesal pegi gatai tangan sangat nak stalker2 ..
kan padan muka !!hurmm .. tak nakk peegggii PLKN !! pliisss ...
aktiviti dia tak besttt !! dah lah time abg alya kawin nanti tak dapat blik !! 
sedeh kooottt ... tolong lahh .. sape nak gnti kan alya ?? meh lah ...
hurrmm .. klahh .. dah pagi nieh .. nak tido lah .. 
babai .. assalamualaikum .. 


nota lutut : terasa dengan awak kawannn !! tak apa lah .. sabar aje lah kan ..
hemm

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Thursday, December 13

MISERY !!

assalamualaikum .. eh dah lama tak update blog nieh .. rindu pulak rasanya !!
hahaha *ayatpoyosgila* .. hmm .. dah 2 minggu dah alya habes SPM .. 
so sekarang duduk rumah n menjadi penganggur terhormat !! ulang suara ..
PENGANGGUR TERHORMAT .. 
duduk rumah apa lagi semestinya lah melakukan aktiviti2 utk membesarkan 
badan yg sudah tersedianya besar lah kan ..  haiyoo.. sedih gila .. tuh lah ..
time sekolah tak habes2 sibuk je nak merdeka !! bila dah habes pulak 
sibuk je nak pegi sekolah ..PADAN MUKA !!
siyesly alya jeles gilaaa kat kzen2 alya sbb dorang boleh merayau ...
huuuuhhhh !!! tensioooonn ... 


haiisshh bila lah alya nak dpat lesen niehh .. haiiyaaa ... sengsara gila kot !!!
gara2 tngah amek lesen alya tak dpat g ipoh .. emm .. menyesal gila tahu tak ??
dah lah amek lesen sensorang .. time dgar ceramah tuh bosan + mengantok gila ..
nak tido takot .. haha .. tp alya tngok orng yg duduk sebelah alya tuh bukan 
maen syiiookk lg dia tuh .. ciss .. tak aci btol .. nak taw satu rahsia tak >,< ??
time org tuh bg ceramah kan alya tak berape phm dia ckp apa .. 
bahase utara dia pekat sangat !! tak dapat nak memahami .. org gelak alya pon
gelak jugak !! padahal tak paham .. hahaha .. *sambiltersenyumsenyum* ..
dah lah budak2 kat sini tak mo ckp ngan alya sebab alya tak reti ckp bahasa utara ..
mesti dorang engt alya berlagak .. ceiitt .. sabar aje lah ..
tp nak wat cam mane kan .. kena lah redha dgan ketentuanNya .. *poyos lagi* ..
haha .. 


bulan dpan kena pergi PLKN pulak .. emm .. memacam lah ... sengaja je tak mo bg alya berjalan
gamaknya !! ceiiittt ... *muka sedeh* .. haiiyyaa .. sakit pulak hati kita nieh dibuatnya ..
after PLKN nieh jgn terkejut pulak kalau alya dah kurus ... kah3 .. *perasangila*
haha .. ok lah .. alya dah penat menaip .. tata .. assalamualaikum ..


p/s: hope result ty gempak .. :)


maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Tuesday, November 27

tension ..

hmm .. sumpah terasa dengan dia .. ok ..tata .. assalamualaikum ..

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Wednesday, November 14

miss them ..

assalamualaikum .. hye peeppss .. 
menyesal stalker u tube !! tngok video dorangg ...
haiiiyaa .. miss them so muchhh .. hmm ... 
naakkk jumpe dorang .. tp tak mau balik melake !!
hhhuu .. miss larh moment2 yg terindah with all my besties 
n my classmates .. kalau FARZANA + PRIYA citer
mase dorang form1,2 n 3 dulu2 ..
time tuh mesti alya rase sedeyh n rindu kawan2 alya ..
tp alya takk tunjuk larh .. hurmm .. haiisshh ...
rindu arhh gelagat dorang .. hurmm .. mahu wat cam ne an ..
hope lepas nieh dapat jumpe dorang lagi .. 
n biler dgar lagu KENANGAN TERINDAH mesty alya akan ingt 
dorg .. esp, eika, eira & fara .. haha .. kenangan terakhir yg takkan
alya lupekan .. hehe .. :) .. lups u all .. <3<3

  ok larh .. ada keja nieh .. tata .. assalamualaikum .. :)


maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Friday, November 9

tamat zaman persekolahan !!

assalamualaikum .. peeeppsss2 .. hai awok2 semua ..
ape khabar ?? sihat ?? ary nie tetibe tangan alya gatai nak menaip ..
hek3 .. ary nie kat facebook takk abis2 status pasai cuti skolah .. 
elehh .. takkk kesah .. pas niee kiteorang pon cuti .. 3 bulan ag tuh taw !!
jgn jeles !!! wekk !! :P .. alamak sedar tak sedar alya dah abis skola dah !!
alorrhh !! cptnyer mase berlalu .. rasenyer mcm semalam je alya baru masok skola tadika ..
ecehh ... *nampakbebenornipunyer* haha .. tak de lar ..
tp tak sangke arr zaman persekolahan alya dah nak tamat .. sedehh !!!!
banyk moments2 yg alya tak akan lupe kan .. aiiseeyy !! pasti rindu gilak !!
lg2 time form 3 hingga form 5 .. wauuu .. biler engt .. touching giler !!
boleh mengalir air mate !! hehe .. teringat pangai alya mase dedulu .. :(


mase form 3 (SMKHK) : alya nie nerd sikit .. sikit je larh .. haha .. homework slalu siap ..
tak penah tido dalam kelas .. n memacam lg larh .. tp kan alya nie bnyak ckap !! haha ..
kebanyakkan cikgu sume kenal alya taw ..  nak tahu kenapa ?? ade larhh !! haha .. :p ..
 rahsia ..malu ler kite nanti .. haha ..*ngengade*


mase form 4 (SMS) : budak kuat tido dalam kelas .. pantang x ade cikgu .. tido je kejenyer !!
nak tahu kenapa ?? mase tuh alya dok ostel .. tuh yg jd kuat tido .. tak tahu kenapa ..
alya dalam kelas pendiam gila !! percaya takk ?? hahh .. tak percaya larh tuh ..
tak percaya sudah .. :P .. kawan2 alya yg sekarang pon takk percaya jugak!!
:( .. tp dalam dorm .. berubah 100 % .. huahuahua .. 


mase form 5 (SMKEJO(: budak kuat merayau .. pantang tak ada cikgu .. merayau je kerjanya ..
haha .. kita takk penah tido dalam kelas dah taw !! sekali pon takk penah k ..
cehh .. bangga sat !! :) ..kita dah tak jd pendiam lg !! kita jadi penbising ...
ehh .. ade ke istilah cenggitu ?? haha .. biar larhh .. tuh istilah kita sendiri .. hehe ..
dah2 .. janggan ungkit2 !! *malu* .. bila kita cite ngan kawan2 kita pasal
pangai kita time form 4 diaorang semua takkk percayaa !! alaaahhaaii .. 
tp last2 dorang percaya jugak !! hoorreeyy !! bangga pulak ken .. hehe


alarrhh .. habis SPM kita kena berangkat pulang ke taiping dahh !! lahhaaaii ..
ty mesty rindu budak2 kelas kita .. esp, far, priya, nana, hazie, tyra, shiro, raudhah, 
zue, siti, n semua larr .. hehe .. mesty nnti semua wat hal masing2 dah ..
alorrrhh .. sedehnya kitaa !! takk ape larrhh .. ade rezeki ty kita jumpa lagi kan !! :)
hehe .. ok larhh .. dah melebihi 350 patah perkataan nie !! hewhew ..
len kali kita wat karangan laen pulak yer !! huahuahua .. :P .. salam .. tata .. bhhaaii .. :D



maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Wednesday, October 31

Non title !!

assalamualaikum .. hyee sume ..
ary nie alya nak post pasal ape ea ?? enta lar .. 
hehe .. tak ada larhh .. btw . alya mahu mnx maap kat sesape
yg pena terguris aty dgn sikap alya .. maap taw .. *ceehh beria je*..
spm just around the corner !! haiiyaa .. risau gler !!
td kat skola ada majlis restu ilmu .. hmmm .. seyess sedeyh ...
alya da spare tisu bebanyak da tp alya tak nages kowt .. pelik giler !!
kalau tidak alya larh orng 1 yg akan nages dlu .. tp alya pon pelik awat tak 
nages ntah !! huuhhuu .. btw .. alya nak wish gud luck 4 all SPM candidates ..
esp, to kazen2 alya .. taon nie ramai arr kazen alya yang amek spm .. alorhh ..
banyak saingan kowtt .. tp semua aliran lelain .. hmm .. :(

nie kazen alya yg first ..
neme dye nurul syahirah .. panggil nurul jea ..
dye skola kt kota kinabalu .. SMK tebobon kowtt ..
kalau tak silap larhh ... hehe .. alya suke wat keje gila ngan dye ..
haha .. ujong bulan 11 nie dye balik 
sini .. hoorreee .. tak sabar rasenyer ..
tp disebabkan PLKN punye pasal .. habis rosak sgale plan !!
hurmm .. geram giler !! sabar je larhh ..

yg num 2 pulak ..

yg nie pulak shahzaiwawafa .. panggil ewa je .. hehe ..
dye skola kat muar .. sekolah SAMURA ..
tapi family dye tinggal kt batu pahat .. dye nie
cantek kan !! :) .. tengok lar kazen2 dye .. bukan alya k .. 
dye nie tak suke wat keje giler sangat .. tp kalau dah datng perangai 
giler dye mmg tak dpat dibendung larh jawabnya !! :p

yg terakhir ..
name dye aiman .. dye skola kt ipoh .. 
maahad ape ntah name skola dye .. tataw pulak .. hehe ..
kalau cuti alya selalu g rumah dye !! bestt !! :D .. haa .. 
yg paling penting .. dye pon mengalami nasib yg same dgn alya ..
dpat PLKN !!! ohh .. nooo ... :(

N o t a k a k i : *b a r u p e r a s a n y g a l ya s u s u n i k o t b u l a n* h a h a

with my classmates
hahaha .. interprem kejap .. :P .. klarh .. waktu asar dah masok ..
moh g solat moh !! :P .. k .. salam .. daaaa~ 

n o t a k a k i : h o p e k o r a n g a k a n d a p a t r e s u l t g e m p a k ..


maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Tuesday, October 30

stress !!

knape ary nie ramai org nak wat alya maraa niee ..
serabut rasee !! smakin lame tahap ksabaran alya smakin nipis .. 
apasal niee ?? sape vyg kene maraa ngan alya ary nie alya mnx maap 
taawww .. *menyesal tetibe* .. sori .. :(
hmm .. sedeyhhh .. spm tinggal bape ary lagi nie .. 
sobss3x .. :(
k larhh .. byee .. salam .. :(


maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Saturday, October 13

OMG !!

assalamualaikum .. hye .. peeppss ..
hmm .. pejam celik - pejam celik lebey kurang 3 mggu 
je lagi nak SPM !!! OMG !! RISAU + TAKOT + SEDIH 
n macam2 lagi lar !! macam mane nieeee ???
da bersediakah ?? hmm .. alyaa pon tak tahu .. :( ..
semalam kan cikgu fizik a.k.a cikgu kamariah .. :D
dye bg motivasi a.k.a ceramh percuma dekat kitaorng .. mane idaknyerr ..
SPM nak dekat tp kitaorng ?? enta laa .. cm tade pape je ..
itu cikgu lar yg ckp .. pdahal kitaorang da cuak gileeerr + tension thap
maksima da niee !! haiiyooo .. utk mereleasekannya kitaorng pon berkukik2 la ..
hahaha .. *oppss tekeluar pulak kukik2* .. maap kan saye !!
nak taw tak cikgu alya ckp ape ?? cennggini ..
awak semua nie sye tngok masih ber kukik2 lg .. 
org sepatutnya tak de dah na berkukik2 nie .. SPM lagi 3 mggu je ..
awak nak tahu awak bace 1 muka surat pas tuh awk berkukik2 ..
habis 15 muka surat hilang cm tuh je ..
kalau kawan awk ajak bersembang jgn kawan dgn dye ..
biar kan dye .. nanti lepas habis SPM awak nak berkukik2 3 bulan tuh
awak kukik2 lar .. tp kalau time awak dapat result tuh awak nangis siap lar
awak .. nanti sye jumpe awak saye ckp PADAN MUKE !!
itu yg awak nak sangat kaaannn !! so ade 3 minnggu lagi utk awk berubah !!
*alamak time tuh alya tersentap and insaf sekejap*
aikk .. sekejap je ?? takk laaarr !! skarang nie pon da insaff !! fb pon da deactive ..
so mase alya tade lar membazir tok fb kann !! hmm .. peeaaaceee !!
lepas jangan terkejot budak 5 persona sume jadi bisu !!
tak bercakap antara satu sama lain .. pergi rehat or mane2 pon sume sengsorang !!
da takk bersama lagi !! hmm .. mmg harapan je lar kan nak cenggitu ..
hehe .. ok lar .. nak g makan .. ptg nie ade tusyen lagi .. haiyyoo ..
>,< .. ekhh .. tape2 .. SPM nak dekat .. usaha !! chaiyok2 ..
k .. assalamualaikum .. tata ..




foot note:MALAYSIA BOLEH,SAYA BOLEH !!


maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Tuesday, October 2

KATA-KATA MUTIARA !!

assalamualaikum .. hari nie alyaa nak kongsi ngan
 korang pasal mutiara kata .. peaaccee !! :P

Cinta:
- Berhenti mencari seseorang yang sempurna. Temukan seseorang yang memperlakukanmu dengan baik dan dia merasa bahagia ketika bersamamu
Cinta tak akan menuntut kesempurnaan. Cinta akan menerima, memahami, pun rela berkorban. Karena seharusnya cinta membuatmu bahagia, bukan tersiksa.
Dalam hidup, jangan lupa dia yang pernah menolongmu. Jangan benci dia yang pernah mencintaimu. Jangan khianati dia yang percaya padamu.

Kehidupan:
--  Jika kamu sungguh menginginkan sesuatu, kamu pasti temukan cara untuk mendapatkannya. Jangan menyerah, terus berusaha, dan berdoa.
Lebih baik tak disukai karena kamu jujur pada dirimu sendiri, daripada menjadi orang lain dan bersikap seperti yang mereka inginkan.
Salah satu hal tersulit yang harus kamu lakukan dalam hidup ini adalah ketika kamu tersenyum hanya untuk mencegah air mata jatuh.



Motivasi:
Dalam hidup, seseorang akan lebih baik darimu. Seseorang akan lebih pintar darimu. Tapi tak ada orang yang seperti kamu. BANGGA!
Hidup ini singkat. Jalani hidupmu selagi bisa, jangan peduli apa yang orang katakan tentangmu. Lakukan apa yang membuatmu bahagia.
Lupakan masa lalumu, dia telah berlalu. Kamu hanya butuh fokus pada masa depanmu, karena dia yang akan datang.

Religius:
Jangan pernah ragu bahwa Tuhan selalu memberikan yang terbaik untukmu, meski terkadang kamu harus merasakan sakit terlebih dahulu.
Tuhan tak pernah terlambat dalam memberi pertolongan. Tuhan selalu tepat waktu, tapi waktuNya bisa sangat berbeda dari waktu kita.
Sendiri tak berarti tak ada yg menginginkanmu, itu hanya berarti bahwa Tuhan tengah mempersiapkan kisah cinta terbaik untukmu.


ok .. itu je .. haha .. tata .. assalamualaikum .. :D

nota kaki : copy paste .. :)

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

memikir title .. ??

hypee .. peepppss .. 
awaaaak .. awak nak taw sumthing takkk ??
awak dahh jadi sumber inspirasi saye taw ..
awak jugak lah yang jd persaing tehebat saye ...
biler awak bg taw result awak .. haiisshh .. 
rase tercabar kowt .. tape .. nanti SPM kita tngok k ..
hehe .. tp btw, TAHNIAh taw .. hope result
SPM awak lagi gempak k !! :D
*agak-II alya tuju kat sape*
haha .. enta lar ..alya pon tataw ..
hehe *nampakbenornipunyer*
biarlah rahsia .. alya je yang tahu .. peaacee !! :p
haiisshh .. tension ...
SPM tnggl 1 bulan je lg ..
ulang suara .. 1 bulan lg k .. wake upppp !!!

yeeesss .. i can do it .. ulang suara .. i can do it !!!


:)


:P

ok larh .. tata .. assalamualaikum .. ! :D

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Monday, October 1

HAPPY BIRTHDAY PRIYA !!

1, 2, 3 .. caaakkkk !! hahaa .. *giler* ..
wahai penduduk bumi sekalian .. apa khabar kalian semua ???
cehh .. tepape je .. sori lar .. ary nie alya dijangkiti
 virus trojan tuh yg agak tak berape nak betul tuh .. haha ..
tape lar ty alya install kapersky kat diri alya bg hilang sume virus-II ..
tunnggguuu taw .. haha .. sumpah melalot .. peaaccee !! ^_^ ..
act, ary nie tujuan utama alya update blog sbenarnye nak wish birthday kawan alya ..
alarr .. yg alya pena citer dulu .. PRIYATHARSHINI tuh .. hik3 ..
engt tak ?? >,< .. tak engt sudah lar !! :p .. hehe ..
 firstly, alya nak cakap kat dye 

*selamat menyambut hari tua yer !!! *saye mude lg* .. hehe
*hope pnjg umor n smile always .. tamo masam-II ..
*may b taon nie adelah taon terakhir tok kite blajar sesame kan .. ):
*kamu jangan lupe miera !! lau dngar lagu sahabat engt miera taw .. hehe .. :)
*thanks sebab selalu ajar + blanje miera !! jasamu dikenang .. hahaa ..
*gud luck SPM !! 9A + taw .. (: .. 

ok lar .. dah penat menaip + merapu + meraban .. haha ..
peaacceee !! (:
hope our friendship remained until the end of life .. haha 
tata .. c(:


maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Monday, September 24

no title ..

assalamualaikum .. hyee .. pepppsss ..
ary nie alya na post pasal ape yer ?? huuurrrmm ..
entaa larrhh .. bosan arr .. selalu petang-II alya balik lambat 
sbb stay kat skola .. tapi skarang da ta bole da sbb kene jage adek
sedare alya .. huurrmm .. sedyhh .. 
tape lar .. na wat cam mane kan .. sabar + ikhlas je larrr ...
tuh larr paling pentingg .. (: .. tapi rindu arr na study same-II ngan
BFF alya .. huhu .. btw .. alya na ucapkan thank u so muuucccchhh 
tok FARZANA .. sbb kitaorang slalu stay petang-II ..
result trial alya ade improvement k .. (: .. hehe .. dye lar yg selalu ajar alya ..
tak lupe jgk tok kawan-II alya yg len yg selalu ajar alya .. thankk tau korang .. (:
agy 1 alya nak mintak maaf ngan FARZANA .. sori 4 everything ...
sori sbb smalam kamu ckp kamu stress ngan kite .. sori sangat-II ..
n kite tak kan lupe sume jasa n pengorbanan kamu tuh !! (: .. kamu kan BFFSM kite kan ..
sori taw .. ta pasal-II semalam alya kene mara ngan dier .. kan mendapat ...
hahahaha .. lawak pon ade .. (: .. tapi besh arr ..  hehe .. tpu je .. 
ta best pon.. far garang sangat .. (: .. papepon sayang far !! 
peeaaccee !!
k larrhh .. da penat lorhh .. tata .. wassalam ..
(:
haha .. #gedik jap#

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Friday, September 21

danbo ..

chumel kan DANBO nie !! (:













the end !!!

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Thursday, September 13

excident !!!

assalamualaikum .. hyeee .. peeeppppsss .. awak disana tuh .. haaa .. awak laaa ..
awak sihat ?? hehe .. gila gamaknya .. hurrmm ... alya bru je abis trial spm ..
susah gler wooo ... sedeyh alya .. huhhh !! act, alya bru blik dry
 hospital SLIM .. melawat adek sedare alya .. sian dye .. 
dye accident smlam kat depan sekolah dye mase dye nak g kokurikulum .
dye nak melintas jalan .. sekali ade motor g langgar dye ..
huhu .. da lar bru darjah 3 .. haiiyyyooo .. kaki dye patah .. terok jugak larr ..
sekarang doktor bru ltak ciment sementara dlu .. lau ta baek jugak may b kene operate ..
korang na taw .. dye da lar bnyk mulut .. ta macam budak darjah 3 ponn .. huhu ..
semalam time doktor kate pasal operate tuh dye bole ke kate kat doktor tuh ..
doktor-II saye tak mau operate .. nanti kalau doktor operate pas uh letak ubat bius n kalau 
sye ta bgon-II mcm mane ?? nanti saye mati pulak .. huhu .. dye menangis-II
tak mau operate .. huhu .. pas uh kan .. dye bole ke tanye mak cik alya ..
mak-II kalau adik kene operate mak ade duit ke nak bayar ??? wauuu ...
touching gler alya dngar ayt dye ... tp lawak pon hadeee ... hahaha ....
doktor bagi dye ubat tido sampai 2 dosage dye tetap tak tido-II jgk ..
haiiiiyyyoo .. ape lar budak tuh .. ^_^ .. k lar .. alya ade keje nie ..
tata .. assalamualaikum .. (:


p/s: doakan adek sedare alya cepat sembuh taw !!!
IZZUL FITRI B. AZIZAN .. <3<3<3

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Tuesday, September 11

i love you by najwa latif !!

Mungkin kita pernah rasa tentang cinta 
Yang takdirnya bukan untuk kita 
Mungkin ini adalah cara meluah cinta 
Tanpa berkata atau berpandang mata... 

I’m sorry but i love you 
I’m sorry if i miss you 
Even if i can’t have you 
You know i’ll always be there for you... 

Mungkin aku mencintaimu 
Walaupun engkau tak pernah tahu 
Mungkin aku mencintaimu 
Tanpa lelah atau pun jemu... 

Mungkin kita tak bersama di takdirkan 
Tak mengapa asal kau bahagia... 

Biar aku mencintaimu 
Biar tiada siapa yang tahu 
Biar aku mencintaimu 
Dalam diam atau pun bisu... 

I’m sorry but i love you 
I’m sorry if i miss you 
Even if i can’t have you 
You know i’ll always be there for you 
I’m sorry but i love you... 



ekhh .. apesal tetiber pos lagu nie pulak yer ??
aiiiyoooyooo ..
sesaje je !! :)

maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Saturday, September 1

INSAF

assalamualaikum .. hye sume .. korunk ape khabar ??
sihat x ?? da lame alyaa x update blog kan !! da berdebu da !!
huhuhu ... maklom lar busy sbb skang tngah trial .. hmm ...
haaa !! sebelum terlupe alya na wish selamat hari raya semua !!
maaf zahir & batin k !! :)


hari nie alya na kongsi ngn korunk kisah sedeyh ...
korang na taw ta ?? alya suke sangat lgu-II Opick !!
lau alya dngr lgu-II dye alya mesty rase sayu n insaf je !!!
lebeyh-II lg lgu BILA WAKTU TELAH BERAKHIR nie ...
besh gila maksud lagu nie ..
lg-II taon nie ramai ahli keluarge alya yg telah pergi
menghadap-NYA !! alya rase sedeyh sngt ..
tp na wat cam mane ..mati itu pasti !!
satu hari .. kita semua jugak akan menyusuri mereka !! hm ..
kadangkala kita sebagai hamba allah sering lalai & leka
dgn hal-II keduniaan ..hmm .. tp kalau korang ta pena leka tuh alya
respect gila !! hmm .. pena ta kita terpikir tetibe Allah cabut nyawa 
kita mase kita tnga wat perkara yg sia-II ???
hmm .. time tuh kita sedang lalai mengingati_NYA ..
hmm .. ape perasaan korang ??
walaupon sekarang kita tenga sihat walafiat ta mustahil satu hari nanti 
kita akan sakit & ta mustahil hanye kerana mempunyai penyakit 
sahaja kita pergi menghadap_NYA ..
mesti ade orang ckp ekh budax nie buang tebiat ke ape ..
n ade org ckp .. eleyh budax nie perasan bagus pulak !!
hmm ..suke hati lar korang na ckp ape ..
alya ta kisah .. :) n mungkin post alya kali nie meluatkan aty
korang alya mnx maap jgk !! alya bukan ape alyaa
cume insaf je bile dng lagu-II opick nie !! 
kadang-II alya selalu terpikir .. ape yg perkara alya da lakukan 
tok bahagiakan hati mak + ayah alya ?? alya rase 
selame alyaa hidop mcm tade je perkara yg alya da wat
tok dorang !! hurmm !! andainyer satu hari nanti Allah
ambil nyawa alya tanpa sempat alyaa wat sesuatu tok dorang !!
pasti alyaa kesal !! kesal sngt-II !! lepas nie alya berjanji na blajar
btol-II n wat dorang gembira demi kejayaan alya !! INSYAALLAH !!!
alya rindu family alya kt tepeng !! rindu sangt !!! 
hanya pada-NYA alya slalu bersujud n dapat menenangkan aty alya !!
"weyh !! jgn tinggal solat, jgn lupe berdoa !!" tuh lar ayat kawan
baek alya .. alya akan engt sampai bler-II ... dye selalu ingtkan alya !! 
walaupon dye india tp dye sangt
memahami ajaran islam !! ary tuh dye pena ckp kt alya .. 
"weyh miera .. aku ta suke tngok org x pkai tudung
Allah kn suruh perempuan islam pkai tudung .. tp nape dorang ta pkai ??
mcm aku, tuhan aku x suruh pon aku pkai tudung sbb tuh aku x pkai ..
mknenyer aku ikowt lar agame aku kn " !!
hmm !! mase tuh perasaan alya sngt terharu !! dalam hati alya 
"masyaallah .. baeknyer dye" !! 
 alya respect gler dgn dye !! n alyaa rase bertuah sngt dpt
kwan cm dye !! hmm ..
alyaa akan doakan yg terbaik tok dye !!!
alyaa harap post alya kali nie akan membuatkan korang merenungkannya !!
k larh .. alya na g study nie .. k .. assalamualaikum !!
doakan kejayaan alyaa taw !! ^_^


maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)

Tuesday, August 14

KISAH IBU


SEMUA SAYANGKAN IBU KANN ?

KALAU SAYANG , BACA LA , TAK LAMA PUN , 5 MINIT JE .


Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)
Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .



Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .


Aku ada pasangan hidup sendiri .


Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !



Renungkan :


" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak


" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "


Berderai air mata jika kita mendengarnya .


Tapi kalau mak sudah tiada .


" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !



Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :


1) TOlOng pergi kedai : RM4.00


2) TOlOng jaga adik : RM4.00


3) TOlOng buang sampah : RM1.00


4) TOlOng kemas bilik : RM2.00


5) TOlOng siram bunga : RM3.00


6) TOlOng sapu sampah : RM3.00


Jumlah : RM17.00


Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .


1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA


2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA


3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA


4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA


5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA


Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,


"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada muka surat yang sama ditulisnya .

renung-IIkan... hurmm .. 

P/S:saya sangat saya ibu saya !!!



maceyh sebab sudi bace story merapu meraban saye =)